Aan de keukentafel zitten en genieten

Verbouwing met de natuur in de hoofdrol

'De Vuurpijl' - dat is de toepasselijke naam van de jaren '30 villa van Ingrid en haar gezin, aan de Veluwse bosrand. Het steile puntdak, het stoere metselwerk, de opvallende schoorsteen: alles aan het huis ademt karakter. Na 10 jaar woonplezier was het voor de eigenaren tijd om de woning verregaand te verduurzamen. En zoals dat gaat... Van het een kwam het ander. Sjoerd Schaapveld hielp Ingrid en Erwin met andere ogen naar hun huis te kijken en kwam met een verrassend verbouwingsontwerp. "Het huis doet nu volledig recht aan de oorspronkelijke architectuur, maar ook aan ons als bewoners. Het klopt van álle kanten en daar genieten we iedere dag enorm van."

Een stap verder

"Het verbouwingsproces begon ruim een jaar geleden met onze wens voor verduurzaming, maar als je dan aan een klein draadje begint te trekken, gaat het vanzelf steeds verder. We wisten al dat we behoorlijk veel moesten aanpassen om volledig gasloos te kunnen wonen. Dan maar echt groots, bedachten we. Met een grotere keuken, meer werkruimte en een beter zicht op de tuin. De jaren '80 aanbouw aan het huis vonden we altijd al uit de toon vallen, dus die mocht worden gesloopt."

“Het creatieve brein van een architect werkt anders, wij kunnen zelf niet op die manier naar ons huis kijken”

Dit hebben we nodig

"We verwachtten zelf een heel eind te komen met onze ideeën, maar wilden wel een ontwerp voor de verbouwing laten maken door een architect. Het creatieve brein van een architect werkt anders, wij kunnen zelf niet op die manier naar ons huis kijken. We kozen voor Lab-S omdat we zagen dat de visie en het werk van Sjoerd bij ons en bij ons huis paste. En het klopte, er was een instant klik. Hij kwam binnen en liep hier rond, hardop denkend. Door te horen hoe hij keek, wist ik: dít hebben we nodig. Niet iemand die direct begint op te meten, maar iemand die in alle rust naar buiten kijkt vanuit het huis, opmerkt hoe de tuin naar achteren oploopt en wat dat betekent voor de blik vanuit de woning. Dat vakmanschap, zijn gevoel voor hoe het huis in de omgeving staat en de ruimte die hij gaf voor onze eigen ideeën; dat was enorm inspirerend."

Wat zou Sjoerd doen?

"De manier waarop Sjoerd de nieuwe aanbouw in het huidige bouwvlak heeft vormgegeven en daarmee het oorspronkelijke huis beter laat uitkomen - dat hadden wij nooit zelf kunnen bedenken. We vonden Sjoerds ontwerp briljant, en ook zijn materiaalvoorstellen hebben we één-op-één overgenomen. Maar we wilden het proces vanaf de ontwerpfase wel graag zelf oppakken. Dat hadden we van tevoren met Sjoerd besproken en hoewel me dat best lastig lijkt voor een architect, denk ik dat hij wel wist dat we niet met zijn ontwerp aan de haal zouden gaan. Hij bracht ons in contact met zijn vaste duurzaamheidsadviseur en ook onze aannemer kwam uit het netwerk van Lab-S.  Zelf was Sjoerd dus niet betrokken bij de bouw, maar bij elk bouwbesluit en iedere aanpassing vroegen we ons af: Wat zou Sjoerd doen? Wat is in de geest van zijn ontwerp?"

Wow-gevoel

"Dit wordt ons eerste voorjaar in De Vuurpijl na de verbouwing. Ik breng veel tijd door in de keuken, die nu met een tot in het plafond doorlopend raam een fantastisch zicht geeft op de tuin en het bos. Dan denk ik: deze omgeving was er dus altijd al, maar ik heb het 12 jaar niet gezien. De bomen stonden er al, het bos was er al, maar ik zag het niet. Het is een wow-gevoel dat je direct ervaart als je de keuken binnenkomt. Veel vrienden stranden dan ook in deze ruimte. Ze gaan gewoon aan de keukentafel zitten en genieten." 

Een rijksmonument verbouwen zonder stress

Lab-S brengt wensen en regels met elkaar in lijn

Wonen in een rijksmonument betekent elke dag onderdeel zijn van de architectuurgeschiedenis van ons land. "Een geweldig gevoel", volgens Marjan, die samen met haar man Koen en hun twee kinderen woont in een zgn. Frisia-woning in het Amersfoortse Bergkwartier. Marjan vindt het logisch dat je zo'n gebouw van nationaal belang niet zomaar mag verbouwen. "Sjoerd wist dat er beperkende regels waren, maar hij zag vooral de mogelijkheden."

Niet standaard

"Op zoek naar een architect zagen we op de website van Lab-S meteen al een aantal projecten die ons aanspraken. Sjoerd leek ons iemand met een duidelijke visie. Zijn werk is niet standaard, hij denkt buiten de kaders. Toen we telefonisch kennismaakten wist ik meteen: díe moeten we hebben. Sjoerd toonde oprechte interesse, straalde rust en betrouwbaarheid uit en zag direct allerlei mogelijkheden voor onze wensen, ondanks de rijksmonumentenstatus."

“Een hele puzzel, maar de instanties waren gelukkig enthousiast over Sjoerds ontwerp”

Zorgvuldige communicatie

"We vroegen Sjoerd een ontwerp te maken voor een uitbouw aan de achterzijde van het huis. Daarin wilden we een mooie lichte keuken, die in verbinding stond met de tuin én met de woonkamer. De belangrijkste randvoorwaarden van Monumentenzorg waren dat de uitbouw niet breder mocht zijn dan de helft van de achtergevel, dat de oorspronkelijke bakstenen buitenmuur moest blijven staan en dat de typerende vorm van de houten tuinschuur in het ontwerp moest worden opgenomen. Een hele puzzel, maar de instanties waren gelukkig enthousiast over Sjoerds ontwerp. Dat is ongetwijfeld ook te danken aan het feit dat hij heel zorgvuldig met hen communiceerde en afwijkende ideeën zó overtuigend beargumenteerde, dat men al snel akkoord ging."

Co-creatie

"Het contact tussen ons en Sjoerd verliep ook heel prettig. We hadden zelf een aantal ideeën voor het ontwerp van de uitbouw en daar stond hij zeker voor open. Soms was hij niet enthousiast over iets waar wij mee kwamen en dan kon hij dat ook goed uitleggen. Andere ideeën nam hij over en verwerkte hij op zo'n manier in het ontwerp dat het echt klopte in het geheel. Hij zag het verbouwingsproject echt als co-creatie en dat gaf veel vertrouwen." 

Goed ontzorgd

"Toen het ontwerp klaar was hebben we Sjoerd ook ingeschakeld om de bouwbegeleiding te doen. Heel fijn was dat, we hebben daardoor geen stress gehad tijdens de verbouwing. Natuurlijk blijf je er zelf nauw bij betrokken. Wij woonden in de maanden van de verbouwing op zolder met het gezin, dus als er iets niet goed liep, wisten we dat direct. Maar we hoefden het niet op te lossen. De aannemer besprak zijn vraag of probleem met Sjoerd en dan was het snel en goed geregeld. Daarbij hebben we steeds gevoeld dat Sjoerd voor ons belang stond. We wisten: hij zit er bovenop, het komt goed. Die bouwbegeleiding zijn extra kosten, maar dat we zo goed ontzorgd werden, vonden wij het geld absoluut waard." 

Kriebelen

"We zijn inmiddels alweer een paar jaar verder, maar nog elke dag word ik heel blij als ik via de tuin kom aanlopen of in die heerlijke lichte keuken zit en geniet van het zicht op de tuin. Ik moet eerlijk zeggen; het begint alweer een beetje te kriebelen... Misschien dat we ergens de komende jaren Sjoerd wel weer eens bellen. De woonkamer, de zolder, de tuin... Benieuwd wat zijn ideeën daarbij zijn."